OkPlatby:QR Kód,OnI-Karta<6tKč
PO-1KG-HR KXL HOBY Sklad3 Popis: Info k skladové dostupnosti tohoto produktu:
Zboží nemáme obvykle skladem nebo pouze malé množství, jedná se o živý produkt a proto vám rádi vyrobíme čerstvou směs na základě vaší objednávky, kterou vám dodáme obvykle mezi 5 až 14 dny. Záleží na vytíženosti výrobní linky.
Hlíva růžová (Pleurotus djamor) 1kg, sada pro pěstování
Hlíva růžová (Pleurotus djamor). Za svůj název vděčí intenzivní růžové barvě plodnice. V přírodních podmínkách se tato houba vyskytuje v tropickém a subtropickém podnebí, protože má vysoké tepelné požadavky, je citlivá na chlad a v nízkých teplotách nepřežije. Poupata se tvoří při teplotě 18-25ºC a plodnice mohou vyrůstat při 18-30ºC.
Plody mají růžovo-oranžovou barvu. Mladé plodnice jsou sytě růžové a dozráváním se zbarvují do oranžova.
Vzhledem k vysokým teplotním nárokům se zakládá pěstování na volném prostranství v létě nebo ve vytápěných místnostech kdykoliv.
Perfektní na smažení, lze kombinovat se zeleninou.
Speciálně připravené podloží prorostlé podhoubím Hlívy ústřičné v pytli připraveném bez dalších úprav k zahájení amatérského pěstování. Velmi chutná a léčivá houba.
Teplotní podmínky: +18°C až +25°C
Místo pěstování: ve sklepě, v garáži, v bytě
Hmotnost: 1 kg
Obsah sady:
pilinový substrát (kostky)
doplněk výživy pro mycelium (sáček)
mycelium tekuté
sáčky na sterilizaci a kultivaci 2 ks.
filtrační kroužek 2ks
Návod na pěstování:
Požadované vybavení:
kbelík nebo miska na míchání pilin
tlakový hrnec pro sterilizaci
voda
Příprava podkladu
Do misky nebo kbelíku dejte 4 kostky pilin, zalijte je teplou vodou (ne horkou, abyste si nepopálili ruce), cca 1.3 -1.5 l. Po pár sekundách začnou kostky bobtnat a je potřeba je rozdrtit v rukou, abyste získali jednotnou strukturu. Obsah sáčku nasypte do připravených pilin, které obsahují další živiny pro vaše mycelium. Vše důkladně promícháme. Připravený substrát nasypte do dvou fóliových sáčků, které jsou součástí sady. Naplňte sáčky do ¾ jejich objemu, pevně utlačte substrát a poté je uzavřete přiloženým filtračním kroužkem.
Sterilizace
Slouží k odstranění veškerého konkurenčního mycelia a plísní nacházejících se na substrátu. Vložte sáčky do tlakového hrnce. Použijte dvě desky, jednu, aby se sáčky nedostaly do přímého kontaktu se dnem tlakového hrnce, a druhou jako horní závaží, aby sáček neblokoval pojistný ventil. Sáčky sterilizujte tlakem 1.5 - 2 hodiny při 15 psi (1.03 Bar). Poté hrnec odstavte a sterilizované médium nechte v tlakovém hrnci alespoň 8 hodin chladnout.
Naočkování substrátu myceliem
Toto je nejkritičtější okamžik při přípravě substrátu, protože vyžaduje sterilní podmínky, aby se zabránilo kontaminaci. Než začnete, otřete všechny pracovní plochy 70% alkoholem. Ujistěte se, že váš substrát dostatečně vychladl, protože vysoké teploty mohou mycelium zabít. Je důležité jednat rychle, ale jemně. Noste čerstvě vyprané oblečení. Dobře si umyjte ruce a použijte dezinfekci na ruce (dobře funguje 70% alkohol).
Metoda 1 (očkování tekutým myceliem): Stříkačka obsahuje 10 ml tekutého mycelia, což stačí k naočkování dvou předem připravených substrátů. Vybraná místa vpichu by měla být dekontaminována a poté je mycelium vpraveno do substrátu jehlou. Zalepte místo vpichu lepicí páskou. Dávejte pozor na načasování odšroubování uzávěru a zašroubování jehly na své místo, kdy potřebujete důkladně dekontaminovat uzávěr a závit stříkačky. Pokud to neuděláme, může podtlak vzniklý při odšroubování uzávěru přitahovat bakterie nebo jiné plísně ve vzduchu do stříkačky a vést k infekci našeho chovu.
Metoda 2: Otevřete sáček a nasypte mycelia dovnitř, poté sáček co nejdříve uzavřete filtračním kroužkem.
Nyní, když je sáček uzavřen, je třeba mycelium vmíchat do substrátu co nejrovnoměrněji. To je jeden z důvodů, proč byste měli v tašce nechat dostatek volného místa. Když je mycelium dobře promícháno, měl by se substrát „zhutnit“ na desce stolu, zpět do pevného bloku.
Inkubace
Po naočkování jsou substráty připraveny k inkubaci. Je to poměrně jednoduchý krok. Umístěte bloky do čisté místnosti nebo nádoby, jako je nádoba s víkem/skladovací box, a inkubujte je při teplotě asi 18 až 25 °C, dokud se mycelium rovnoměrně nerozšíří po celém médiu. Inkubační doba se liší v závislosti na druhu, kvalitě mycelia, teplotě atd. Proces může trvat 2 až 16 týdnů. Když je substrát plně prorostlý myceliem (médium uvnitř je pokryto bílým myceliem), je připraven k produkci plodnic.
Důležité:
při sběru je důležité pamatovat na to, že houby je třeba jemně vykroutit ze země nebo je rozříznout nožem.
pokud se odříznou jen kloboučky a ponecháme nožičky, po několika dnech shnijí, což může způsobit infekci substrátu a neúspěch dalšího pěstování
po první sklizni je třeba blok substrátu očistit od všech odumřelých zbytků
po první sklizni nastává tzv. klidová fáze, která trvá 3 až 6 týdnů. Během této doby by měl být substrát udržován ve vysoké vlhkosti..
sklizeň se opakuje 2 - 3x
Hlíva růžová pomáhá:
- zvyšovat obranyschopnost organizmu
- snižovat hladinu cukru a tuku v krvi
- zmírňovat strnulost šlach a končetin
- ústupu akné a bradavic
- celkové detoxikaci organizmu a regulaci peristaltiky střev
- příznivě ovlivňovat krevní tlak
- alergikům, při stresu a zátěži organizmu
- zlepšit funkci cévního systému
- zmírňovat únavu