OkPlatby:QR Kód,OnI-Karta<6tKč
PO-SM-HD KXL HOBY Sklad3 Popis: Hřib dubový (Boletus reticulatus)- mykorhyzní mycelium
Hřib dubový je jedlá houba z čeledi hřibovitých, která patří do skupiny pravých hřibů sekce Edules. Řadí se k houbařsky nejvyhledávanějším druhům. Používají se i následující lidové názvy: bílý hřib, březový hřib, doubáček, doubravník, doubravník dubový, dubák a mnohé další. Roste od května do listopadu v listnatých a smíšených lesích, remízkách, na hrázích rybníků apod., především pod duby, buky a lípami. Může se vyskytovat i pod jedlemi, pak je světleji zbarvený a zvlášť výrazně síťkovaný. V teplejších oblastech je vcelku hojný. Na jaře se objevuje jako jedna z prvních hřibovitých hub.
Klobouk je 50–150 (300) mm široký, v mládí polokulovitý, později oble sklenutý, nakonec téměř plochý. Pokožka klobouku je hnědá, okrově hnědá nebo šedohnědá, někdy s olivovými nebo rezavými odstány, za sucha někdy až bělavá a políčkovitě rozpukaná, matná (sametová, plstnatá), za vhlka slabě lepkavá. Rourky jsou nejprve bílé, později krémové, v dospělosti žlutozelené, dlouhé 10–35 mm. Póry jsou drobné, okrouhlé, v barvě rourek. Rourky ani póry při poranění nemění barvu. Třeň je nejprve soudkovitý, později kyjovitý, v dospělosti až válcovitý, 70–200 x 20–70 mm, nahnědlý, zejména v horní polovině zdobený dosti výraznou síťkou, která je však vždy světlejší než pokožka klobouku. Dužnina je bílá, neměnná.
Vyhledávaná jedlá houba, kterou mnozí houbaři nerozlišují od hřibu smrkového. Příjemná houbová vůně vynikne zvláště při sušení, ale lze jej užít takřka v libovolné úpravě. Chuť je mírná, příjemná. Bohužel dost často bývá napaden hmyzem a někdy je lépe jej ponechat v lese jako ozdobu, než jej rozkrájet a pro červivost na místě pohodit.
Návod k pěstování
Místo k pěstování :
Lesní houby rostou v lesích a hájích proto volbu místa musíme uzpůsobit ,aby jsme jim poskytly podmínky co nejvíce podobné jejich naturálnímu prostředí - měly by se tam vyskytovat lesní dřeviny ( dub, borovice, bříza ). Ideální je stinné a klidné místo.
Příprava substrátu :
Mycelium z balení smícháme s 5 litry rašeliny ( ideální je navlhčená rašelina ), 1 litrem dřevěného uhlí ( Namísto dřevěného uhlí můžete použit popel z ohniště nebo krbu kde bylo použito pouze dřevo ). Pro zlepšení parametrů je vhodné použit i 0,5 l sádry a 0,5 l vermikulitu nebo perlitu. Takto připraveny substrát navlhčíme ( ideální způsob na kontrolu zda je podloží správně navlhčené je nabrat rukama a stisknout jej. Mělo by vytéct pár kapek vody.
Dávkování :
Vykopejte několik menších děr kolem stromu ( nejlépe, aby byly vidět kořeny ), Vsypte okolo 0,5 l připraveného substrátu a zakryjte 5 centimetrovou vrstvou zeminy. V místech kde jsme tak to nasypali substrát je vhodné použit mulčování kůru, jehličí nebo listí . Tak to připravené místo nevyžaduje žádné další úpravy, jen občas podlít menším množstvím vody. Hlavně v období, kdy 10 až 14 dní napršelo. Zakládat sadbu lze od dubna do pozdního podzimu, ale první houby se mohou objevit až po 2-3 letech od založení.
Mikorýza :
Mikorýza je symbióza rostlin s houbama. Houba čerpá živiny z rostlin a rostlina získává díky houbě větší pokrytí na získávání vody a minerálních solí. Mikorýza, kromě fyziologických a výživových funkcí chrání lesní dřeviny před nemocemi “ vyživuje a chrání “. Mikorýza je velmi složitý proces což je důvod proč se nám ne vždy podaří dosáhnout při pěstování úspěchu. Záleží na velmi mnoho faktorech : odrůdy houby, staří dřeva, druhu půdy, prostředí apod. Pokud připravíme odpovídající podmínky pro vývin a dojde k symbióze houby s dřevem, tak první plodnice by se měly objevit po 2-3 letech od naočkování.
Vaha balení: cca 100 -150 gr.
Uchovávejte v chladu a suchu, optimální teplota 4°C-5°C